Nytt år!

Januari… Första månaden på det nya året… För många innebär detta en mental nystart. Nystart med nya mål, önskningar och projekt. Tillhör du de som sätter upp nya mål för det nya året?

Det är nu i Januari som träningslokalerna fylls till bristningsgränsen, det är nu många tränar dubbla pass, det är nu många bestämmer sig för att inte äta som de brukar göra för att uppnå nya resultat, ta en ny väg, se till att nå sina mål. Tillhör du denna kategori? Då kanske du vill läsa mina rader till dig på vägen?

Mål

1 Var rädd om dig. Tänk på att din kropp bara är van vid de träningsvanor du hade innan det nya året. Starta långsamt. Har du inte tränat alls tidigare, kan en bra start vara att börja 2-3 gånger i veckan. Genom att sätta upp en rimlig nivå hinner kroppen vänja sig och du minskar risken för skador som kan lägga krokben för ditt nya liv.. Ett rimligt mål är oxå mer realistiskt att uppnå och att hålla i med…

2 Undvik ordet INTE. Du har säkert hört den här förut, men tänk INTE på en rosa elefant, tänk INTE på en rosa elefant, tänk INTE på en rosa elefant! Det enda man ser i sitt huvud är just en rosa elefant. Vår hjärna kan inte göra sig en bild av ordet inte.

(Tänk gärna på detta om du själv arbetar som instruktör. Undvik att peppa dina klasser genom att t e x ropa: Ge INTE upp! Phu… Det är det enda man vill göra)

Säg istället till dig själv vad du faktiskt vill uppnå. Alltså istället för : ”Jag får inte äta godis!” (Då har du antagligen snart redan räckt fram handen mot godisskålen) så försök tänka i positiva bilder, t ex ”Idag vill jag vara sockerfri”.

Försök gärna lägga till sunda vanor istället för att bara dra ifrån. Kanske är det nu det är dax att verkligen dricka en grön smoothie varje dag?

Till sist, dagens klyscha för alla som kanske ätit lite för mycket på sistone och rört sig lite för lite: Det är inte vad man äter/hur man tränar mellan jul och nyår som spelar så stor roll, utan mellan nyår och jul…

Lycka till nu med alla nya mål! Kom ihåg att vi bara har, just nu. Vi kan inte påverka hur gårdagen varit, inte veta hur väl vi lyckas i morgon, men just NU kan vi välja vilka val vi ska göra. Vad väljer du?