Så vad behövs för utrustning om man vill kunna laga läcker rawfoodmat?
Egentligen inte mer än en vass kniv och en skärbräda. Grönsaker i sig skapar variation i färg och textur. Vill du öka möjligheterna till kreativitet i köket finns det olika redskap och maskiner att ta hjälp av. Tänkte här presentera min maskinpark.

Mixer

Mixer

En bra mixer är ett utmärkt redskap för att riva, hacka och blanda olika råvaror. Perfekt för att göra olika rawbollar eller nötbottnar till tårtor och pajer. Jag har valt en Keenwood då jag upplever att de har bra kvalitet. Fördelen med denna är att den har flera olika delar som följer med som t e x en råsaftcentrefug som är superlätt att rengöra (vilket är a och o om den ska bli använd och inte hamna längst in i bortersta skåpet), en citruspress och en kaffekvarn som jag lätt pulveriserar nötter och andra hårda råvaror med till ett fin mjöl.

Vitamix

Blender/Vitamix

Min absoluta favourit. Denna kraftfulla blender gör varje smothie superlen, även om du har kål och andra grövre grönsaker i. Med denna kan du göra nötost och lena, krämiga tårtfyllningar eller olika såser och soppor. Motorn är tillräckligt stark för att krossa is eller göra mjöl av t e x torkade kikärtor. Andra goa saker du kan göra med en Vitamix är olika former av glass och sorbeter. Maskinen är dyrare än standardblendern, men är faktiskt en helt annan maskin än dess konkurrenter. Bara det att den diskar sig själv efter användning är ju faktiskt värt en hel del när man använder den flera gånger om dagen.

Stavmixer

Enkel och smidig för att göra en dippsås eller en enkel pesto. Ibland tar jag med den till jobbet när lunchen ska vara en smoothie. Då förbereder jag basen hemma för att sedan lägga till avokado och banan på jobbet och mixa ihop med hjälp av stavmixern.

 

Torkugn

Torkugn

Jag har en excalibur med 4 plåtar. Detta är en budget variant som i USA säljs för ca 1000 kr. Här hemma kostar den ca 2500 kr. Detta är dock betydligt mindre än de större varianterna. Inget skiljer apparaterna i kvalitet eller funktion, du får bara några plåtar mindre. Med en torkugn öppnas dörrarna till att skapa pajbottnar, tacoskal, kex, bröd, kakor, grönkålschips, rawburgare, fruktremmar och mycket mer. Självklart kan allt detta göras i en vanlig ugn som sätts på sin lägsta temperatur och sedan får sin lucka öppnad några gånger under torktiden, men ekonomiskt är skillnaden dramatisk. Torkugnen drar lika mycket el som en påslagen lampa, vilket är mycket mindre än vad en ugn som står på gör.
Nästa inlägg kommer jag skriva om andra användbara redskap som förgyller kökskreativiteten.