Bildbeskrivning av receptetHär nedan får ni del av mitt absoluta favoritrecept. De ser inte mycket ut för världen men familjen brukar kasta sig över godbitarna och hållbarheten på dessa har aldrig kunnat undersökas. De är vanligtvis slut dagen efter…

 

Äpplegömmor

ingredienser:

4-6 stora äpplen
3 msk kokosolja
ca 1/2 dl lönnsirap
kanel

fyllning:
ca 100 gr pekannötter
1/2 dl mandlar
1/2 dl lönnsirap
1 msk kokosolja

topping: kanel

Låt kokosoljan bli rinnande genom att ställa ett glas i ett ljummet vattenbad.
Använd mandolin eller sidan på ett rivjärn som kan skapa lövtunna rundlar av äpple.
Placera äpplebitarna i en skål (se bild) och droppa över kokosolja, lönnsirap och pudra sedan över med kanel. Upprepa med lager på lager tills alla äpplen gått åt. Ställ skålen i torkugn på 42 grader i ca 15 min. Under tiden gör du fyllningen. Mixa nötter, lönnsirap och kokosolja till en deg.
Tag därefter en äppleskiva, lägg på en liten klick av fyllningen för att sedan stänga gömman med ett äpplelock. Tryck till ytterkanten på rundeln. Pudra över med kanel. Upprepa med resten av satsen och ställ sedan in i tork ugnen på 42 grader i ca 8-12 h. Om du har möjlighet är det gott att vända dem efter ca halva tiden.

Saknar du torkugn går detta recept att använda i vanlig ugn. Sätt ugnen på så låg värme som möjligt och öppna ugnsluckan med jämna mellanrum för att släppa ut fukten.

Lycka till!