Känns som att önskan att odla sin egen mat bara ökar och ökar. Jag vill odla fler och fler sorter och när jag nu kunnat plocka mina egna gröna blad i trädgården, känns de färdiga påsarna med t e x babyspenat i affärerna, plötsligt väldigt tråkiga. Men äter man mycket rawfood, går det åt en hel del. Så, dax att öka odlingsytan helt enkelt.  Nu är det reor på många trädgårdsfirmor och det är lätt att hitta billiga pallkragar.

Att anlägga pallkragar

Har precis köpt 8 nya pallkragar för att göra 4 st nya odlingsplatser. Jag börjar med att olja in dem i linolja. Därefter lägger jag grenar i botten följt av trädgårdskompost. Alltså växtdelar från trädgården. Här fyllde jag även på med en viss del jord från en rabbat jag just grävt ur lite. Det är bra att fylla på mycket då växtdelarna kommer att sjunka en hel del till nästa år. Har man hinkar med t e x tomatplantor på hösten, kan dessa mölas ner i pallkragen som fyllnad. Blandar man sedan ner lite gödsel innan man odlar, kommer jorden vara fin fin att i vår.

Över detta lager lägger jag kompostpåsar eller tidningar, för att hindra ogräs från att komma upp. Därefter fyller jag på med ett lager planteringsjord på 10-15 cm. Sedan är det bara att odla. Första året får jag välja sorter som inte gräver sig så djupt ner, t e x olika gröna blad. Men allt eftersom jorden blir djupare kan man odla det mesta.

Steg för steg-anlägga pallkrage

Nu har jag just sått spenat, machesallad och vinterportlack. Dessa ska klara viss kyla och jag hoppas ha gröna blad fram till november i år.