När jag var liten och fick en bulle på ett café, så hade den vanligtvis ungefär den storleken som den lilla bullen på bilden har. Jag tog för skoj skull fram måttbandet och såg att diametern utgjorde ca 7 cm. Så åkte jag in till stan och gick in på ett populärt café idag och köpte med mig en bulle hem. Det är den stora bullen och den visade sig ha en diameter på ca 14 cm!

Allting växer och en normalportion idag, är mycket större än den var för 20 år sedan. Att ta fram sin gamla hemkunskapsbok och studera storleken på en portion i ett middagsrecept, eller använda en middagstallrik från en äldre proslinsservis, gör oss snabbt medvetna om detta, om vi bara stannar upp och reflekterar. Detta är viktigt att ha med i tanken när vi gör våra kostval. För även om vi anser att vi själva har fått med oss bra matvanor hemifrån, så har förutsättningarna förändrats. Valen vi gör får därför större konsekvenser.

 

För mig är rawfood en genväg i dilemmat. Genom att välja en grönsaksbaserad kost behöver jag inte fundera så mycket över portionsstorlekarna. Magen blir mätt och det är okey om portionerna blir större.