Råkade få på ”Go kväll” på tv:n härom dagen. Det handlade om vilka oerhörda mängder mat som slängs hela tiden. Inget nytt i detta kanske, men med sig hade de en journalist som hade skrivit en bok om hur hans liv var som dumpstrare.

Svinnlandet

Boken heter ”Svinnlandet” och författaren Andreas Jakobsson. Att vara dumpstrare betyder att man tar hand om saker som andra har kastat, allt från möbler till mat. Andreas beskrev i ”Go kväll” hur han i princip uteslutande ätit mat som kastats av mataffärer sedan årsskiftet. Det började som ett experiment för att visa på hur lätt det var, men efter konstaterandet, kände han att det var så lätt, att det var onödigt att gå och köpa mat när det gick att hämta den gratis. Och han fortsatte. Under programmet visades bilder på hans fynd, vilket var ett dignande överflöd av mat och godis, oöppnade förpackningar och färska grönsaker. Helt otroligt.

Även om jag själv aldrig hade letat i affärernas soptunnor, var det en tankeställare till mig som alltid tar varor längst bak för att få så lång hållbarhet som möjligt, även om jag vet att jag kommer att använda varan redan nästa dag. Jag skäms när jag skriver det, men kommer verkligen tänka om nästa gång jag är och handlar.

Kan verkligen rekommendera avsnittet av ”Go kväll” 4/11 som finns på SVT-play, under skrivande stund. Hela programmet handlar om hur vi kan använda våra rester och minska vår egen del av matsvinnet.