Föroreningar i världen skapas av oss människor. Den totala summan består av min del, din del och våra grannars delar. Detta pågår i tusentals samhällen världen över, dag och natt, året runt. Föroreningarna finns för att dina, mina och våra medmänniskors behov ska fyllas. Behov av mat, värme, ljus, matlagning, kylskåp, apparater mm. Varje produkt vi köper kommer från en fabrik eller någon form av produktion och detta gör oss delansvariga för all miljöförstöring genom att bara leva det vanliga liv vi är vana vid.
Det är lätt att tänka att min del är så liten och försvinner när allt läggs ihop. men vi kan välja att försöka minska vår egen del av miljöförstöringen. Just detta har jag bestämt mig för och just detta kommer jag försöka skriva om i min blogg. Vilka val kan jag göra i vardagen som minskar min del av utsläppen och miljöpåverkan?

HUR KAN JAG MINSKA MINA SOPOR?

Alla sopor måste tas omhand. En del grävs ner, en del bränns upp, andra dumpas i havet. Sopor måste också hämtas och transporteras någon annanstans vilket i sig skapar utsläpp. Så hur kan jag minska mina sopor? Följande punkter har jag hittat när jag läst om ämnet:

sopsortering
kompostering
uteslut engångsprodukter
utesluta aluminium- och plastfolie
läsa tidningen på nätet
avsäga sig reklamutdelning
undvika att köpa hem produkter som kommer i plastförpackningar
köpa klassiska kläder som håller i både mode och kvalitet en lång tid framöver
städa med eget rengöringsmedel (blandar lika delar av såpa och vatten) istället för att ha ett medel till varje endamål
laga mat på våra matrester som gärna slängs annars
frysa in frukt och grönt som håller på att bli gammalt och använda i smoothies senare

Mitt projekt just nu blir att titta på mina sopor innan jag slänger dem de närmaste veckorna och se om det verkligen är något jag måste köpa hem i fortsättningen.

Har du fler ideér? Maila mig gärna så kan vi inspirera varandra.