Många växter får bäst resultat med en jämn vattning. Gurkor är ett exempel på detta och kanske är det fler än jag som precis planterar om sina gurkplantor till större krukor eller hinkar. Jag tycker det är svårt att ge en jämn vattning, särskillt när sommaren är fylld med en massa olika aktiviteter. Därför får gurkan en egen självvattnande anordning som jag tänkte visa här.

Först har jag valt en hink med en liten kant vid handtaget, vilket skapar ett utrymme i mellan två hinkar om jag ställer den ena i den andra. Sånna hinkar hittar du lätt om du frågar efter tomma hinkar på en resturang eller i ett gatukök.

Hink med kant vid handtaget

Därefter borrar jag hål i den ena hinkens botten och gör ett något större hål i bottensmitt. Sedan planterar jag min planta i den hinken.

Hinkbotten med borrade hål

Jag tar ett bomullssnöre eller flätar ett bomullsgarn och letar upp en mindre pinne med en liten klyka längs fram. I klykan placeras snöret/flätan.

Fläta, pinne med klyka, sitter fast upp i hink

Sedan doppar jag bomullen i vatten och stoppar upp klykan i hinkens mittenhål. Nedre delen av pinnen sticker ut och ca 10 cm av flätan.

Nu tar jag den hela hinken, fyller botten med några cm vatten och placerar min hink med plantan över denna. Klart!

Nu har plantan fri tillgång till jämn bevattning, genom att flätan via kapillärkraft leder vattnet upp till plantan och vi behöver bara fylla på den understa hinken någon gång i veckan beroende på värmen där plantan står.