Har du vägarna förbi Göteborg vill jag tipsa om en super mysig hälsokostbutik.

Redan innan min sjuksköterskeutbildning har jag haft lite svårt för den industri av piller som florerar inom hälsokosten. Säger inte att allt är dåligt, det finns riktiga guldkorn där, men tyvärr är det svårt att urskilja i det överflöd som trängs bland hyllorna. Säger inte heller att de är verkningslösa. Naturen har många aktiva ämnen, se t e x på grapefrukt som ökar leverns nedbrytning av vissa läkemedel och på så sätt krockar med vissa mediciner. Eller varför inte titta på vissa cellgifter som faktiskt tillverkas av idegran. Så naturmedel är långt ifrån verkningslösa. Men mycket i häslokostbranschen har inte någon bevisad effekt, andra innehåller inte de mängder som anges på burken. Branschen är helt enkelt för öppen för oseriösa aktörer vilket tvingar konsumenten att ta ett större ansvar.

Men… Jag älskar ändå hälsokostbutiker. Det är något avslappnande med en butik som väljer att sälja produkter för vårt välbefinnande. Och här och där finns det riktiga pärlor och det är en av dessa jag tänker skriva om idag.

På Vasaplatsen 13 i Göteborg hittar du Gröna Boden. Här har du en hälsokostaffär där fokus (vad jag uppfattar det som) ligger på hälsosam kost. Inte på piller i första hand, utan naturliga råvaror och rena produkter. Rena från tillsatser och aromämnen. Här kan du köpa böcker om ekologisk mat och om kostens betydelse för kroppen. En avdelning full med underbara teer, nyttigt godis, dinkelmannagryn och nakenhavre.

Ställ med superfoods

Här hittar du mineralrika alger och en avdelning med färsk ekologisk frukt, du kan köpa en handkvarn för att själv mala ditt mjöl och bivaxljus som skapar stämning i mörkret utan att avge giftiga ämnen i luften undertiden.

Ekologisk fruktavdelning

Jag skulle kunna gå i den lilla butiken i timmar och säkert göra av med en mindre förmögenhet om inte mannen väntade på mig i bilen utanför. Men gå dit om du har vägarna förbi. Bara atmosfären smeker själen för en stund. Och motiverar till sundare vardagsval.