Tyckte du det var intressant att läsa om vikten av en god hållning i förra inlägget? I så fall kommer här en snabbguide över hur du kan göra en lättare egen analys av din hållning. Håll till godo.

Börja med att titta dig i spegeln, framifrån. Hur ser dina fötters position ut? Faller de inåt, utåt eller bär de upp dig med en jämn kontakt mot golvet?
Detta ger dig en hint om vilka typer av skor som kan vara rätt för dig. Behövs det stöd åt något håll?

Fötter på skateboard

Knän- Är det linjära? Eller sitter det ena högre än det andra? Detta kan bero på att du medfött har olika långa ben. Är skillnaden stor kan ett inlägg i skon vara till hjälp. Utan att jämna ut skillnaden kan detta påverka resten av din hållning. Är knäna utåtroterade eller inåtroterade?

Höfter- Är dessa i jämn höjd? Kan du se om bäckenet är roterat åt något håll? Ett roterat bäcken kan bero på ojämn styrka mellan muskler på höger respektive vänster sida, alternativt att ena sidan är kortare än den andra. Behöver du stretcha mer? Eller träna upp den ena sida lite extra?

Bröstkorgen- Har de nedersta revbenen kontakt med magmusklerna eller är den överdrivet upplyft? Alternativt ihopfallen?

Axlar- Parallella? Roterade? Drar du upp dem mot öronen? Sluttar de nedåt som en flaskas hals? Eller är de i en neutral position?

Därefter kan du ta hjälp av en vän eller familjemedlem som får studera dig från sidan. Vad ser personen då? Hur ser hållningen ut rent övergripande? Neutral? Ihopsjunken? Överdrivet rak och uppsträckt? Ligger skulderbladen slätt mot bröstryggen eller står de ut som ”vingar”? I det senare fallet är det bra att stärka upp serratus anterior som aktiveras då vi t e x står i ”plank position” eller gör en armhävning.

image

Hur är nackens position? Många av oss har tendens till gamnacke efter alldeles för många timmar framför datorer och ipad´s. Kanske dax för små mikropauser på jobbet där huvudets position rätas upp och pressas lätt bakåt under några repetitioner. Ett genomsnittligt vuxet huvud väger ca 4 kg. Att bära upp den vikten genom en neutral position är lätt för kroppen och gör en stor skillnad på spänningar i nacke och axlar jämfört med en framåtlutat ”gamposition” som snabbt skapar en stor belastning.

Hoppas du fick lite inspiration att ta med till din träning och ditt vardagsliv och att du tar med dig dina insikter om din kropps styrkor och svagheter när du bygger ditt nästa styrkepass.