Det sägs att personer som lider av höstdepressioner mår bättre om de har ett eget svampställe. Plötsligt blir inte hösten enbart något negativt utan även den årstiden, går att längta till. Dessutom får man ju frisk luft, rörelse och dagsljus på köpet när man är ute och plockar svamp, vilket ju såklart främjar välmående i sig.

Men oavsett vilken sinnesstämning vi själva har vid hösten, kan skogensguld verkligen konsten att förgylla en måltid. Sommarkantarellerna har redan börjat dyka upp i skogarna, så här kommer mina tips och trix i ämnet.

Hitta kantareller

Visste du att kantareller ofta återkommer på samma platser från år till år? Detta gäller de gula kantarellerna. Så hittar du en guldgruva, skriv upp vart den är och gå dit igen året därpå. På så sätt ” går du ut och plockar svamp” istället för att bara leta efter den.

Många missar mängder av svampar när de raskt trampar på vid en stig eller en grusväg, för att sedan leta aktivt i ren skogsmark. Kantareller växer dock ofta vid vägrenar, hagar, stigar, diken, runt trädstammar och gillar gärna lite hålor i marken. Kolla även där det växer lite längre gräs. Ibland glimmar det till något gult och lyfter man då på gräset, kan där finnas en större kantarellgömma.

Kom ihåg, har du hittat en, växer det troligen fler i närheten. Sätt dig på huk och leta.

Nyp av kantarellerna vid marken och lämna kvar nerdersta delen på foten. Detta främjar tillväxt av framtida kantareller på ditt svampställe.

Rantarellrens

Rensa svamp

Rensar gör man lättast direkt efter turen med en borste och en fruktkniv. Svampar ska som bekant inte sköljas i vatten för att inte förlora i smak. Nu kan du göra råa rätter genom att äta dem som de är eller marinera dem. Själv måste jag dock erkänna att just smörstekta kantareller faktiskt är ganska svårslaget.

Vill du spara kantareller till mörkare tider är det perfekt att torka de gula i torkugnen, som gör ett perfekt jobb för gulingarnas knubbiga kroppar.

Lagar du varma rätter är torkade svampar perfekta som ersättare till buljong. Ett rent alternativ till en annars, i många fall, ganska tveksam produkt.

Hoppas inlägget gav dig något matnyttigt för höstens kommande skattjakter. Lycka till!