Så kommer det första receptet som inte är rawfood. Men jag kan inte undanhålla er detta fantastiska brödrecept för kanske har ni, liksom jag, barn som bara vill äta kritvita mackor, eller andra familjemedlemmar som inte alls är lika förtjusta i rawfood som du? Eller så kanske du äter all typ av mat och har rawfood som ett nyttigt inslag i livet.
Hur som helst är detta ett super recept som innehåller 1/2 kg kikärtor! Alltså kommer konsumenten hålla sig mätt längre än på den vanliga källarfranskan och samtidigt få i sig en hel del nyttigheter på köpet. Var så goda!

Bönbullar (ca 4 plåtar)

500g kokta kikärtor (kan bytas ut mot andra böner eller linser)
2 pkt torrjäst
4 tsk salt
1 dl kallpressad rapsolja
2 msk honung eller ljus sirap
10 dl rågsikt
2 dl kruskakli
3 dl dinkel sikt
ca 5 dl vetemjöl special (rörs i sist och successivt tills degen precis slutar kladda fast i kanten)
Jag använder en hushållsassistent.

Mixa de kokta baljväxterna med 4 dl kallt vatten. Tillsätt därefter mer vatten tills det sammanlagt blir 14 dl degvätska. Är baljväxterna nykokta, brukar degvätskan nu vara ca 42 grader, vilket är rätt temperatur för den torra jästen. annars får du såklart värma på tills du får rätt temperatur.
Häll över torrjästen i assistenten och blanda.

Tillsätt salt, sötning, olja och rågsikt och kör maskinen en kort stund. Tillsätt resterande ingredienser och iaktta vetemjölsinstruktionerna.

Kör maskinen ca 1-2 min.

Låt jäsa ca 30 min, eller tills degen nästan fördubblat sin ursprungsstorlek.

Sätt ugnen på 225 grader.

Forma degen till bullar och låt jäsa på plåt ca 20-30 min. (Burkar nästan börja grädda 1:a plåten när jag format den sista plåtens bullar färdigt).

Grädda ca 15 min. De är klara när de fått en lätt gyllene ton. Observera att varje plåt brukar vara klar någon minut tidigare än den föregående plåten, då ugnens värme ofta stiger.