För att kunna odla det man vill nästa år, måste man planera redan i år. För mig innebär det att redan nu skapa mer odlingsyta. Jag har redan skrivit om nya pallkragar, men jag håller även på att förvandla en blomsterrabatt till ett grönsaksland. I vår villa trädgård är ytan begränsad, så jag får ta vad jag hittar helt enkelt.

Att anlägga grönsaksland

Att gräva är tungt och rabatten är ganska lång, med väletablerade växter. Så för att minska kroppsarbetet har jag bara dragit bort växterna utan deras rötter.

Därefter hade jag gjort en tydlig kantbeskärning om det inte funnits innan.

För att kväva de rötter som finns där, lägger jag ut något som täcker marken, men som kan förmultna, t e x tidningspapper. Därefter lägger jag över ett tjockt lager gräsklipp (som jag frågat fotbollsklubben om) och lite hönsgödsel.

Steg för steg med rabatt förvandling

Nästa vår ska det här vara jord och jag planerar att täckodla här för att ytterligare förbättra jordkvaliteten. Denna teknik ska även kunna användas på gräsmatta om man vill skapa ett land att odla i. Skriver i vår om resultatet av mitt projekt.