Jag tror att många med mig strävar efter att leva ett så giftfritt liv som möjligt. Vi väljer ekologisk mat och odlar gärna så mycket vi kan själva i våra trädgårdar och vi njuter av att servera våra barn de rena självodlade grönsakerna, frukterna och bären. Vi kanske tänker på att vi även tar in kemikalier genom huden och försöker därför att hitta så ren hudvård som möjligt, vi kanske rent ut av har lämnat mycket av skönhetsindustrin för att smörja in kroppen med vanlig kokosolja, olivolja eller annat vi hittar i köket. Men så kommer vi till det där med håret… Nu ska jag inte längre prata i vi form men jag kan berätta för er hur det var för mig.

Jag är född blondin. Har alltid varit ljusast i min familj, men allt eftersom åren gick blev håret mer av en råttfärgad ton eller ska vi kalla det ”Sveriges vanligaste färg, färgen”? Så, jag började förstärka min ursprungs färg genom att lägga i ljusa slingor. Sedan kom barn nummer ett och håret blev ännu mörkare än tidigare. Efter barn nummer två kan jag inte ens kalla mig blondin längre, så jag började att ljusfärga mitt hår. Blev så där riktigt platinablond.

Eftersom håret växte ca 1 cm per månaden, innebar det en mindre snygg utväxt, vilken jag färgade över ca var 6:e vecka. Varje gång med en hårbotten som sved under de 50 min som färgen skulle sitta i. Varje färgning gav mig ångest. Här strävade jag efter att utesluta så många kemikalier som möjligt ur mitt liv och jag ville även göra så lite åverkan som möjligt på vår natur, och så penslade jag frivilligt och medvetet giftiga produkter i min hårbotten. Varje gång färgen sköljdes ur tänkte jag på hur cancerogena ämnen kom ut i vårt dricksvatten och varför då? För att jag skulle ha ett platinablont hår? Fåfängan var tyvärr stark, så för mig har detta varit en process, men nu har jag äntligen tagit steget bort från denna kemikaliekonsumtion. Jag hittade Hairmoni i Borås.

Ekofrissör

Hairmoni är en Ekologisk hårfrisörsalong som erbjuder vanlig färg men där de farliga kemikalierna uteslutits ur färgerna. Vill du vara 100% ekologisk kan de även färga ditt hår med växtfärger. Karin som har salongen är verkligen en jätte duktig frisör som är mån om ett bra resultat. Att ändra ett platinablont hår är en utmaning för varje frisör, men jag blev super nöjd hos Karin. Mitt mål var att hitta en färg där min egen hårfärg inte skapade en för stark kontrast genom utväxten. Se bilden nedan (är kass på att ta bilder på mig själv, så suddar ut mig ?,men för att visa resultatet bjuder jag på den ändå.

image

Nu har det gått ca 2 månader och utväxten är här. Men ingen kan se en skarp linje eller för stora kontraster. (Ja, jag vet att det är mode nu, men jag är ju över 30 och hänger väl kanske inte riktigt med där). Kanske kommer jag nu låta min egen färg växa ut och se hur det blir för att kanske kunna vara nöjd med den utan att behöva färga mer. Jag vet ju faktiskt inte hur jag ser ut i ”originalfärgen”. Det är många år sedan håret var helt utan färg i. Men om jag inte kan känna mig fin helt naturlig, så har jag nu ett alternativ där jag inte behöver härda ut 50 min av svidande hårbotten, andas in starka kemikalieånger på salongen eller ha ångest över att vattendragen skadas av min fåfänga. Hoppas att ni som bor i närheten av Borås vågar pröva Hairmoni ni också. Det är verkligen skillnad på en bra ekosalong och en konventionell.