Har blivit smått insnöad på att odla. Att gå ut i trädgården och pilla med plantor, gräva i jorden och vattna mina projekt. Det är helt enkelt bara underbart. Det är länge sedan jag köpte gröna blad i påsar nu. Och bara tanken på att återgå till detta i vinter ger avsmak. Så jag fortsätter att så. Spenat, vinter sallat, vinter portlak och ärtskott och hoppas på att kunna ha egna blad åtminstone fram till november.  Nu har jag köpt mina första par jobbarbyxor med knäskydd och jag känner redan att det var en bra investering. Igår grävde jag ur gamla rötter ur en rabatt som ska bli grönsaksland nästa år. 2 timmars grävning är verkligen prima träning och kroppen känns skönt trött efteråt. Visste du förresten att jord innehåller en viss sorts bakterier som gör att vi människor frisätter våra ”må bra/lugn och ro-hormoner”?

Rensat landJordiga jobbarbyxor

Egen kolonilott

Som nybliven odlare med mål att vara självförsörjande på frukt och grönt under sommarhalvåret, vill jag hela tiden utöka min odlingsyta. När man bor i hus med en liten trädgård, i ett villa kvarter, är det en utmaning. Så i veckan hände det något roligt. En granne till mig kom och knackade på och frågade om jag ville odla i hans trädgård. Han hade sett att jag ofta var ute i min och undrade om jag ville utnyttja hans yta oxå. Mannen på 87 år hade läst om, att folk i Stockholm som inte använder sina trädgårdar, har börjat låna ut dem till andra och tänkte att då kan ju han göra samma sak.

Jag följde med in i deras trädgård där det låg 3 land utgrävda. Men mer yta finns att tillgå med lite upprensning först. Sedan finns en stor drivbänk och ett plommonträd med Victoriaplommon. Så tacksam. Har alltid velat ha ett sådant träd. Planterade det i vårt förra hus, men hann aldrig smaka dess frukt innan vi flyttade.

Så nu har jag en kolonilott, utan avgift och gemensamma arbetsdagar, 25 m från mitt hus. Tacksam.

Letar du mer odlingsyta? Kanske en idé att ringa på någon granne och fråga?