Att göra egen nötmjölk är både enkelt och mer lönsamt än att köpa färdig. Men som med mycket annat när det gäller rawfood, så kräver vissa sorter lite planering i föreväg så att du hinner blötlägga nötterna i tid. Skulle du missa detta gäller det bara att välja andra sorters frön och nötter så går det att göra mjölken ändå. Själv gör jag oftast mandelmjölk. Jag gillar smaken och konsistensen och pulpan som blir över använder jag i en god raw kladdkaka som jag kommer att lägga ut receptet på lite senare. Det är en stor fördel att ha en nötmjölkspåse när mjölken ska silas av. Men en ren nylonstrumpa fungerar även den alldeles utmärkt. Här kommer receptet:
200 gr mandlar som blötlagts över natten
1 liter vatten

Mixa på hög hastighet och sila av nötmassan. Häll av i väl rengjorda glasburkar/flaskor.

Detta är grunden. Den använder jag om jag i ett senare skede kommer att använda mjölken ihop med andra smaksättningar. Om jag vill ha en mjölk att dricka som den är eller äta tillsammans med lite granola, så tillsätter jag även en nypa salt och 1-2 urkärnade färska dadlar.

Denna procedur kan sedan upprepas med samma mandelpulpa upp till 3 omgångar. Alltså kan jag utvinna ca 3 L mandelmjölk från 200 gr mandlar, vilket är bra mycket billigare än affärens färdiga förpackningar.

På samma sätt som ovan kan man använda sesamfrön eller andra former av nötter. Om du då glömt att blötlägga eller om du vill förenkla processen så kan du välja hasselnötter eller riven kokos som inte behöver blötläggas. Är det en riktig quick fix du söker kan man använda skalade hampafrön som faktiskt inte ens behöver silas utan kan mixas och konsumeras direkt.

Nötpulpan som utgör restprodukten kan som sagt användas t e x i kakor, chokladbollar eller vegetariska biffar vid ett senare tillfälle. Den går även bra att frysa in om du inte vill använda den direkt.

Den färdiga mjölken bör sedan förvaras kallt och håller ca 5 dagar. Men du märker på lukten och konsistensen när den blivit för gammal.