I veckan var jag med på en svampkurs som Friluftsfrämjandet annordnade. Har länge tänkt att jag ville gå en kurs, men det har helt enkelt inte blivit av. Så kom det upp ett anslag på jobbet om ett tillfälle på 3 timmar en kväll. Toppen tänkte jag och tog korgen i handen och begav mig ut. Trotts att det regnade var det så många människor som dök upp att de blev två grupper. Gamla män och kvinnor, unga killar, barn och så andra av min egen sort. Blir så glad när jag ser hur så olika kategorier av människor tar sig ut i naturen och vill lära sig mer om det skafferi som står där, fritt att använda sig av, för vem som helst.

Först gick vi ut i skogen, med uppdraget att plocka alla svampar vi såg. När vi sedan kom tillbaka till ursprungspunkten, gick vi igenom vad vi hade hittat och vilka vi kunde äta. Svampkonsulenten tipsade om att lära sig två nya svampsorter per år. Ganska snabbt kan man många och korgarna fylls säkrare på skogspromenaden.

Giftiga svampar

Men hur är det med de giftiga svamparna då? Undrade alla. Konsulenten berättade att det bara finns 7 riktigt giftiga svampar i Sverige och att det finns en broschyr om dessa hos Giftinformationscentralen. Lär vi oss dessa är vi ganska säkra. Det finns ju 1000-tals andra svampar som inte är giftiga. Hans tips för nybörjaren var att utesluta alla helbruna svampar och alla helvita.

En svampbok bör inte vara äldre än 5 år, då forskningen går framåt och en del svampar man tidigare åt, anses nu för giftiga, t e x murklan.

Säkra svampar

De säkrare svamparna är ju såklart gul kantarell, gul taggsvamp och alla soppar. I år finns det mycket soppar och dessa är goda matsvampar. Karl-Johan är en av dem, men det finns många fler och få är oätliga. Föreläsaren tipsade om att alltid torka sopparna innan konsumtion för att få bästa smaken. Torka högst på 41 grader. Han brukade även mixa de torkade sopparna till ett pulver, som han sedan använde i såser, pannkakor m.m.

Svampar

Visste du att en Karl-Johansvamp kan växa upp på 2 dagar medan gula kantareller tar ca 2 veckor? Bra att veta när man funderar på hur ofta man ska besöka sina ställen.

I morgon (3 sep) är det svampens dag och många svampklubbar i Norden anordnar svampexpeditioner gratis denna dag. Googla på vad som finns nära dig om du vill fylla på matsvampsförrådet inför vintern ????.

Fjällig taggsvamp