En klenod i trädgården! Förra veckan gick jag förbi en kvinna som arbetade i sin trädgård. Vi började prata om vad hon hade i sina land och hon berättade om sin vandrande luftlök.

Luftlök

Luftlök hittas ofta i gamla trädgårdar och är en perenn som ger möjlighet till mycket tidiga skördar. Förutom att vara en gastronimisk smaksensation, har den ett mycket intressant växtsätt. Den viker ner sina blad och sätter en ny planta. På så sätt ”vandrar” den runt i landet.

Luftlök

Kvinnan grävde upp en lök som vandrat en bit bort från flocken, för att visa mig hur den klättrar i sitt växtsätt. När hon visat färdigt la hon löken åt sidan. Jag kunde helt enkelt inte hålla mig längre utan frågar om hon ska slänga den uppgrävda löken och om jag i såfall kunde få ta den. Eftersom löken finns på bilden förstår du säkert utgången, jag fick med mig löken hem och nu är den planterad för att vandra vidare i mina land.

Så lycklig för denna klenod. Inte värd något i fysiska kronor men för mig är detta en skatt. Det spritter i kroppen och jag känner mig rik och lyckligt lottad. Allt tackvare en vandrade lök som gallrats bort av någon annan.

Planterad luftlök