Just nu är skogen full av ramslök. Men vill man plocka är det ganska bråttom för ”plockfönstret” är kort. Snart börjar de blomma och bladen blir tjockare och lite träiga i konsistensen. Men nu, just nu är de perfekta.

Skogens vilda vitlök

 

Ramslök kallas ofta för skogens vitlök och det är en bra beskrivning av denna delikatess. Men vad gör man då av den?

Jag plockar en stor korg och torkar på låg temperatur i ugnen (öppnar ugnsluckan regelbundet). Sedan smular jag sönder den och förvarar i glasburkar resten av året. Denna krydda är sedan perfekt till kalla såser där jag normalt använder örter eller kryddor eller när jag vill skapa en mustig buljong.

En del av det torkade blandar jag med flingsalt. Saltet suger åt sig av ramslöken och vips har jag ett underbart ramslökssalt.

Färsk ramslök mixar jag med cremefraiche, turkisk yoghurt eller soyayoghurt, kryddar med salt och peppar och serverar till något grillat.

Det recept jag tänkte dela med mig av här är dock en ramslökspesto som verkligen är något över det vanliga. Jag använder mig av solrosfrön och rapsolja för att minimera importerade produkter och våra svenska varianter står sig bra mot traditionell pestos ingredienser.

 

Ramslökspesto 4 port

 

ca1 dl naturella solrosfrön

ca 1-1,5 dl riven parmesan

ca 1/2 l ramslök

salt efter tycke och smak

ca 1 dl rapsolja

mixa, klart!

Ramslökspesto