Snart kommer jag behöva massa planteringsjord. Jag omskolar plantor, planterar ut färdiga plantor i hinkar och krukor och toppar nya pallkragar med jord efter att ha grundat med trädgårdsavfall i botten.

När jag började odla köpte jag mängder av färdig, billig påsjord. Hade ingen aning om att de var gjorda av importerad torv och konstgödsel. Efter att ha läst mer om ämnet insåg jag att jag varken ville vara med och förbruka jordens resurser, använda kemikalier i min odling eller köpa jord som transporterats från andra länder.

Bokashi

Men jag behöver ju fortfarande jord. Så hittade jag bokashi. Ett slags strö av vetekli och mikroorganismer som strös över matavfall. Detta sparas sedan i rumstemperatur i 2veckor. Under dessa veckor fermenteras matresterna. Sedan kan dessa omvandlas till jord på lite olika sett. Processen är helt luktfri, till och med när det finns fiskrester i matavfallet.

Bokashin kan grävas ner i pallkragar och grönsaksland, blandas med jord i hinkar du ska plantera i, blandas med gamla löv från trädgården i svarta sopsäckar (som försluts och ställs i soligt läge) eller så görs en jordfabrik inomhus. Därefter omvandlas matresterna till näringsrik jord. Hur snabbt detta går beror på omgivningens temperatur. Allt från 2 veckor till några månader.

Känns så härligt att inte behöva åka iväg och köpa jord. Som att ha ett eget kretslopp hemma. Precis som när man odlat egna grönsaker och vill ta reda på varenda tugga av dem, vill jag nu ta tillvara på varenda matrestbit. Allt kan bli jord i mina nya odlingar.

Kommer helt klart bli fler bokashiinlägg framöver. Är helt såld på metoden. Nya jordexpriment hela tiden.