1 Januari. Jag längtar sååå mycket efter ljus och värme. Efter egenodlade grönsaker och jord mellan fingrarna. Så idag skriver jag några rader om min odlingsstatus just nu.

Mitt mål i höstas var att kunna vara självförsörjande på gröna blad fram till november. Det målet var lätt att uppnå med både spenat, mach’e och vinterportlack. Mina första köpebladgrönsaker inhandlades först i december då ett tjockt snötäcke föll.

Idag är det dock snöfritt och vinterportlacken ter sig helt oberörd av den snön som varit och jag har en hel pallkrage kvar att ta av.

Vinter portlack

Vinterodling

För att få nya gröna blad tidigt i vår, har jag lämnat en del små spenatplantor i en pallkrage med lock. Jag hoppas att de får ny fart och börjar växa om några månader igen. För att öka på spenatskörden, gick jag idag ut och spred ut lite nya frön bland de små kvarvarande plantorna. Sedan tryckte jag försiktigt ner dem lite i jorden med fingrarna (se översta bilden).

Där får de ligga och vänta in precis rätt förutsättningar för att gro, tidigt på våren.

Malabarspenaten, som jag odlar inne, har blivit fina plantor som jag både tänker äta under vintern och spara för utplantering till våren. Så vackra plantor med stora köttiga blad.

Malabarspenat

 

Morötterna är höstsådda och vitlöken är satt. Nu är det äntligen dax att börja beställa hem nya frön och göra upp faktiska planer för odlingsåret 2018.